Jak zvládnout období vzdoru u dítěte


Období vzdoru je zkouškou, která dříve či později čeká každého rodiče. Nastává mezi druhým a třetím rokem, ale klidně i dříve. Dítě chce vše dělat samo a zuřivě se vzteká i kvůli maličkosti. Jako každé vývojové období, i tohle období vzdoru jednou skončí. Snažte se jej tedy překlenout s klidem, empatií, trpělivostí a nadhledem.


Zachovejte klid
Reagovat na vztek vztekem situaci jen zhorší. I když je těžké zachovat klid, zhluboka se nadechněte a uvědomte si, že se tak dítě chová proto, že to jinak nedovede. Nedokáže pochopit, že něco najednou nejde. Jeho nezralá nervová soustava neumí pracovat s termíny typu zákazu. Neumí říci ne samo sobě. Říkejte mu, co máte v plánu, co právě děláte, co potřebujete a proč. Lépe pak bude reagovat.
Jak vzdor zvládnout
V praxi se nedá vyhnout situacím, které vztek vyvolávají. Snažte se o kompromis. Pokud se dítě vzteká při nákupu, zkuste nakupovat s manželem, kamarádkou či babičkou, kteří mu dopřejí chybějící pozornost. Věnujte dítěti dostatek pozornosti, rodičovské lásky, objetí, mazlení, jistoty a bezpečí. Musí vědět, že jste tu pro něj i v emočně vypjatých situacích, když si samo se sebou neví rady.
Zvládněte dětskou únavu
Snažte se vyhnout rizikovým situacím, zejména když je dítě unavené. Snadno a více se rozčílí a je složitější ho utěšit. Místo večerního řádění mu dopřejte usínací rituál a přečtěte mu pohádku, pak lépe usne. Dodržujte striktně pravidelný režim, na jídlo, procházku, odpolední i večerní spánek. Pravidelnost působí na dítě uklidňujícím dojmem a v období vzdoru je obzvlášť důležitý.
Zaměřte se na jednoduchost
Malé dítě už je schopno pochopit, co po něm požadujete, pokud žádáte jasně, stručně, srozumitelně a hlavně důsledně. Režim si zažije, ví, jaké přijdou reakce na jeho požadavky, pak je klidné, vyrovnané a spokojené a respektuje to. Buďte důslední a neustupujte. Když zná dítě hranice, cítí se v bezpečí. Buďte dítěti vzorem a jděte mu příkladem. Děti jsou jako opičky a opakují naše chování.