Nástup do školky, jak posílit imunitu?


Při nástupu do školky se imunita buduje. Děti se poprvé setkávají s novými patogeny, u kterých nastartování imunitní odpovědi chvíli trvá. Tělo si to zapamatuje a infekce ve vyšším věku proběhne méně komplikovaně, po kratší dobu a nemocnost klesá.


Dbejte na pestrou stravu
Dávejte dětem denně čerstvé ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, jako acidofilní mléka nebo kefíry, luštěniny i celozrnné pečivo. Cenné vitaminy, minerály a živiny pak nemusíte složitě doplňovat potravinovými doplňky. Imunitu podporují i oříšky a semínka, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu
Pobyt venku a pohyb na čerstvém vzduchu prokrvuje dýchací cesty, sliznice očí a uší, ale i celé tělo, čímž se zvyšuje odolnost organismu. Vyrážejte s dětmi ven, i když fouká nebo poprchá. Vybavte děti pokrývkou hlavy, nepromokavým oblečením a dobrou obuví. Pokud z nich nejsou skleníkové květinky, s nemocemi si lépe poradí.
Vydatný spánek
Bez kvalitního spánku se proti infekcím neubráníte. Dokud dítě ochotně spí po obědě, je to pro něj lepší než zájmový kroužek. Doma dostatečně větrejte a nepřetápějte. Dopřejte dětem před spaním pravidelný rituál a než večer usnou, čtěte jim pohádku. Pokud nestíháte, můžete jim ji pustit namluvenou z internetu.
Doplňky stravy, bylinky a vitamíny

  • Vitamín D - tvoří se slunečním zářením, v zimě ho dodejte na podporu obranyschopnosti třeba v bonbonech, na předpis je pak např. Vigantol.
  • Vitamin C - 100 mg vitaminu C denně zkuste v zimě jako prevenci, v době počátku nemoci lze dávku zvýšit. Co tělo nespotřebuje, vyloučí močí.
  • Betaglukany - výtažky z hub pomáhají s prevencí před onemocněním
  • Aloe - gel z listů rostliny pro podporu zažívání, imunity i zdravé pokožky.
  • Kolostrum - obsahuje protilátky proti bakteriím, virům a plísním.
  • Laktobacily - ničí viry, plísně a kvasinky ve střevě, kde je nejvíce imunitních buněk, při léčbě antibiotiky jsou nutné.
  • Bakteriální lyzáty - k podpoře obranyschopnosti při vyšší nemocnosti.
  • Rakytník - přirozený obsah vitamínů a nenasycených mastných kyselin.
  • Echinacea - posílení imunity, obranyschopnosti, aktivuje bílé krvinky, které likvidují infekci, vytváří protilátky proti bakteriím a virům.
  • Oscillococcinum - protivirová homeopatika, lze užívat preventivně nebo od prvních příznaků nemoci.

Nezanedbejte rekonvalescenci
Naučte dítě smrkat, dávejte mu dostatek tekutin a nechte ho při nemoci v teple vyležet, aby se zotavilo. Důsledná rekonvalescence je základ silné imunity.