Jsem těhotná, co mě teď všechno čeká?


Pokud žena zjistí, že je těhotná, musí se o sebe více starat. Na zdravý vývoj dítěte v děloze budou pravidelně dohlížet lékaři. Co vás v těhotenství čeká, to se dozvíte v našem průvodci.

Jak často a jaká vyšetření vás v těhotenství vlastně čekají?
V České republice nejsou žádná vyšetření během těhotenství zatím povinná, přesto doporučujeme je nepodcenit. Z každého vyšetření půjdete domů o něco klidnější. Při ultrazvuku navíc poprvé uvidíte své miminko v děloze, což je úžasný zážitek.

8. - 10. týden těhotenství
Vystavení těhotenské průkazky a první odběr krve vás čeká kolem 10. týdne. Ze vzorku krve se zjistí krevní skupina, Rh faktor a protilátky v krvi. Zjišťují se také nebezpečné nemoci, jako je HBsAg - žloutenka typu B, HIV nebo syfilis. Pokud je RH faktor negativní, v 28. týdnu dostanete preventivní injekci imunoglobinu.
13. - 16. týden těhotenství
Ve 13. týdnu podstoupíte testování pro odhalení případné genetické vady. Kromě měření tlaku, vážení, kontroly moči a odběru krve poprvé uvidíte své miminko na ultrazvuku pro měření šířky šíje plodu, neboť 70 % plodů postižených Downovým syndromem má otok na šíji. Může vám být doporučen ještě další genetický test.
16. týden
Provádí se triple test z krve a testují se hodnoty 3 hormonů, které ukazují, zda je průběh těhotenství v pořádku. Někdy postačí kombinovaný test ve 13. týdnu.
20. týden těhotenství
Na ultrazvuku se kontrolují orgánové soustavy miminka a většinou už je vidět i pohlaví. U Rh negativní krve žen se kontrolují protilátky a dělá krevní obraz.
24. týden těhotenství
Provádí se vyšetření zaměřené na mikroby v pochvě a děložním hrdle. OGTT - orální glukózový toleranční test slouží k odhalení těhotenské cukrovky. Večer před testováním se nesmí jíst a pít slazené nápoje. Krev se odebere ráno nalačno a znovu 1 až 2 hodiny po vypití glukózy. Mezitím můžete jen pít vodu.
32. týden, 35. týden a 36. týden
Ve 32. týdnu přichází další ultrazvukový screening, kde je dítě krásně vidět. Mezi 35. a 37. týdnem těhotenství se odebírá stěr z pochvy zaměřený na streptokoka skupiny B. Ve 36. týdnu se můžete těšit na monitoring s tlukotem srdíčka dítěte. Hodnotí se srdeční ozvy plodu a děložní činnost každý týden až do porodu. Doporučujeme také nepodcenit preventivní prohlídku u vašeho zubaře.
Připravte si výbavičku
Nenechávejte přípravu výbavičky pro miminko na poslední týdny před porodem. Až bude miminko na světě, nebude na zařizování čas. S přípravami postupně začněte od druhého trimestru. Stihnete zařídit a vybrat vše potřebné a budete klidnější.